Ad van de Laar – natuurgids IVN Mark&Donge  29-2-2024

Leven na de dood. Het vergaan van het een is het begin van een nieuw leven. Het streven in de natuur om iets in zijn oude glorie te herstellen is even menselijk als tevergeefs. Veel schoonheid is nu eenmaal op haar best als het aan het vergaan is: de afgevallen bladeren, afgebroken takken en de omgevallen bomen. De natuur breekt het af ruimt het op, zorgt voor voedsel woon- en levensruimte voor het nieuwe leven op een heel natuurlijke goede manier, zoals dat gebeuren moet. Water dat overal is, waar geen woestijn is. Het komt uit de lucht vallen en stroomt van de bergen naar beneden, het komt als kwelwater diep uit de grond, capillair kruipt het in de smalste spleten omhoog en overal sijpelt het achter. Water is begin van leven en het begin van het verval, de zuurstof en bacteriën die worden meegevoerd vormen de voorhoede van de tand des tijds. Zoals een konijn enkele dagen na zijn dood weer tot leven komt door het gekrioel van maden en ontbinding is verandering, en verandering is leven. Natuur is een momentopname elke dag, anders nooit meer het zelfde, steeds heel erg boeiend.

Landgoed Hondsdonk vol met oude bomen

 

De enge dromen. Met een menselijke arrogantie blijven we trachten de natuur te reguleren op ‘n onnatuurlijke manier. De stikstof uitstoot is een stof om van te stikken, het moet terug gedrongen worden! Laat het bij dromen blijven. Laat  ons goed beseffen dat natuur voor ons noodzakelijk is en die we niet kunnen missen!! Maar voor de natuur zou het een zegen zijn, zonder de mensheid, ze zou ons niet missen. 

Markandalletjes
  • Gefeliciteerd Ad! Met je honderdste stukje! Steeds in je eigen natuurverwonderende stijl! Als een van de eersten schrijf je voor Natuur rond het Markdal, waarvan nu het 800e stukje! Dankzij jou en uitgeverij EM de Jong, pas sinds 2007! Welkom in club van honderd!
  • Overal meldingen van ooievaars op nesten. Niet volgens de kalender, wel volgens het weer! Laatste drie jaar vlogen er in de Baronie 13, 14 en 16 jongen uit! En dit jaar? We gaan het beleven. De Baronie is een echt ooievaarsgebied geworden, dankzij veel natuur met hun voedsel!
  • ‘Bomenridders’ in Zundert slaan alarm. Gemeente wil bomen tot 80 cm diameter vergunning vrij laten kappen. Dus ook eiken, beuken etc. van meer dan 100 jaar! Daar gaat het Zundertse boomkwekers imago! Teken daarom petitie "reddezundertsebomen" is de oproep. Ook van buiten het Zunderste. Om zo’n kaalslag in een vrijstaat te voorkomen. Zie:   https://reddezundertsebomen.petities.nl.
  • Wakker Dier pluimt Albert Heijn, Ekoplaza, Odin als voorlopers naar plantaardig vlees. Er zijn ook achterlopers. Gaan ze sprinten of uitvallen? Ook acties voor ‘kalverliefde’ melk en tegen sloopmelk.
  • Lezing/film: “Bever in Nederland”. Willy de Koning. Woensdag 6 maart. 20u15. Wegwijzer. Steendorpstraat 2. Breda. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Vlaamse lezing: “Waarom ‘ollanders’ zo ‘ollands’ zijn?”. Door journalist Patrick van Gompel. Vrijdag 8 maart 19u30. Klapekster. Kolonie 41. Wortel (B). Inschrijven via www.natuurpuntmarkvallei.be.
  • Extra en laatste knotochtend. Zaterdag 9 maart. 9u. In nieuw natuurperceel R.Dijkman. Tussen Koekelberg3 en de Mark. Kandidaat knotters welkom. 
  • Bleeke Heide: zeven Grutto’s (Bianca Ansems), tweehonderdvijftig Wulpen. Merkske: zeventien Grote Zilverreigers, duizend Kolganzen (Stijn Leestmans), drie opvliegerige Houtsnippen (Ted Overmeer). Markdal: één Goudvink bij Bouvigne (Helmut van Pelt). Huismussenkolonies in Dillenburgstraat! Verschil moet er zijn!