Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge 4-1-2024

Natuur rond het Markdal is ruim op te vatten, zoals nu. Vanuit ‘think global, act local’ komt bijna de hele wereld langs. Geeft misschien ook tips om hier ‘global’ te acteren? Wie weet.

Dankzij het Wereld Natuur Fonds (WNF) is natuurontwikkeling ook op wereldschaal te bezien. Zo meldt het WNF dat in India en Bhutan tijgers – die als gevaarlijk bestreden werden - nu met ruim 30 procent zijn toegenomen! Een groot succes dankzij de WNF plannen om veilig naast elkaar te leven. En dat mensen ook baat bij natuurbehoud moeten hebben, o.a. door toerisme en een natuurlijke leefomgeving. Ook de oceanen krijgen betere bescherming. Wereldwijd is afgesproken dat al in 2030 dertig procent van de zee en oceanen beschermd moet zijn. De koers is gezet, met enorme ambitie, vanaf 1 procent nu! Meer Nederlands is de aanleg van riolering op het bijzondere Bonaire, om koraalrif tegen vervuiling te beschermen. Zoals destijds ook de Bredase ‘Tonnekes’ buurt als laatste aangesloten werd. In zestien Europese landen zijn meer dammen uit rivieren verwijderd dan ooit, meldt de Europese ‘dam removal’ federatie. Spanje, Zweden en Frankrijk zijn koplopers. Het werkt: in Frankrijk kwam direct de Atlantische Zalm terug! De stuw Blauwe Kamer is al aangedragen als een van de volgende. Wie weet toch ook voor de zalm?

Hoogwateropvang Merkske bij Hoogstratense Baan.
Foto Senne Verschraegen.

 

Toezicht van omwonenden in Kameroen, rangers en WWF-ers zorgde voor rust bij olifanten. Resultaat 50% meer wilde dieren en welvaart in de dorpen! Duurzame landbouw in Zambia gaf in de Silowana- en Bangweulu-dorpen flink grotere opbrengst op minder land! Zodoende minder ontbossing en minder conflicten tussen mens en dier. Zelfs op de financiële sector van de Amsterdamse Beurs wordt gewerkt aan het vergroenen van investeringen. Door risico’s van niet-duurzaam en de kansen van wél-duurzaam investeren te tonen. Een kwestie van gezond verstand?

Kunnen we hier ’local’ iets aan hebben? Een opvallende rode draad in deze WNF voorbeelden is het betrekken van de omwonenden en zorgen dat die er ook van genieten. Dat is een kenmerk van de jongere natuurorganisaties zoals WNF, Stichting Ark, provinciale landschappen, etc. De oudere zoals SBB, NM, etc. lijken in het Markdal meer in het weren van mensen te zien. Zoals een keutelbeleid voor het Ulvenhoutsebos omdat piekbelasters nog te moeilijk zijn? De hoopgevende mijlpaal is gelukkig de eerste schop die vorige maand in de grond van het Markdal ging. Het hoogwater geeft aan hoe nodig dat is. Ook aan discussie over de ‘restpunten’ zoals recreatieve natuurbeleving, transitie in de landbouw en natuurlijke inrichting wordt gewerkt.

Kleine winterse Brandgansjes. Foto Ria Lambregts.

 

Terwijl de gestaalde kaders in organisaties en politiek misschien anders uitstralen is er veel ontwikkeling in duurzaamheid. Jonge boeren willen steeds meer verduurzamen, dat is hun toekomst. ASR verzekeringsmaatschappij verlaagt de pacht voor biologisch boeren, voor meer toekomstwaarde van hun gezonde grond! Rijksvastgoedbedrijf gebruikt bij verpachten ook duurzaamheid als gunningscriterium. Waterschappen stellen ook milieueisen, rechter keurt dit goed en is van groot belang voor onze gezondheid. Caring Farmers voor duurzaamheid zijn ook een positief voorbeeld. De eerste biologische boomkwekerij in het Zundertse is een andere doorbraak. Want gemeentes willen ‘spuitvrije’ bomen planten. Zo gaat het bij bedrijven niet om het gelijk van gangbare stokpaardjes, maar om een rendabele - dus duurzame toekomstbestendige - bedrijfsvoering. De kennis daarvoor is er al lang, WNF maakt daar in de wereld dankbaar gebruik van. Toepassen hier kan ook, met gezond verstand. Daarbij is de klant koning. En dat zijn wij zelf! Dat is hoopgevend en is mijn wens voor een groen, gelukkig, gezond en duurzaam tweeduizend vier en twintig voor iedereen en zijn dierbaren!

Markandalletjes
  • Hoogwater werd goed opgevangen en was mooi gezicht. Het zakt nu, maar er komt weer meer!
  • Waterschap Brabantse Delta wil meer samenwerking met Vlaanderen. Zie vacature senior gebiedsadviseur Vlaanderen. Website Brabantse Delta.
  • Big Jump dit jaar op 14 juli. Voor gezond water. Vereniging Markdal samen met Vlaams Natuurpunt Markvallei. 
  • Alles over de Kempen. Lezing journalist Jan Herthoghs. Vrijdag 5 janunari. 19u30. Klapekster Kolonie 41. Wortel (B). Aanmelden. Natuurpunt Markvallei.
  • Zondagmorgen 7 januari. Nieuwjaars-natuurwandeling Merkske en Kolonie. 9u-11u30. Met boswachter Bart Hoeymans. Start- en nazitdrankje. De Klapekster. Kolonie 41. Wortel (B).  
  • Winterwandeling Vloeiweide. Zaterdagmorgen 13 januari. 9u30-11u30. Met Jan Benoits op zoek naar vuurgoudhaantje, grote, kleine, bonte, zwarte, groene spechten en buizerds. Aanmelden website Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Natuurwandeling Liesbos. Samen met KNNV. Zondag 14 januari. 13u30-15u30. Gratis. Wel aanmelden via website IVN Mark&Donge. 
  • Nieuwjaarsdag, Bleeke Heide: twee Smienten (Mark N), twee Waterpiepers (Ted Overmeer), twintig Wulpen (Reinier van Loo). Merkske: tien schaarse Kleine Rietgansjes (Vincent Ceulemans). Markdal: twee Brandgansjes, piepklein Vuurgoudhaantje (Ria Lambregts), Slechtvalk (Piet van Iersel), Margo van Dijk: Blinde Bij. Zoek maar uit, die bestaan echt! Zo is er nog veel meer te ontdekken! Gelukkig! 
Illegale graaf/grondwerkzaamheden in natuurpercelen in Markdal?